Inzichten

EEN INZICHT IS HET BEGIN VAN EEN INNOVATIE

Inzichten creëren is belangrijk. Klinkt zweverig, is het niet. Want uit inzichten ontstaan de mooiste ideeën. Ze helpen jouw onderneming innoveren. Wist jij dat je binnen je bedrijf zelf een ‘ecosysteem’ kunt creëren waarin inzichten makkelijker ontstaan? Voor mij en mijn bedrijven heeft dat altijd goed gewerkt. Weet je niet waar te beginnen? Dan help ik je daar graag bij!

Ik schreef mijn scriptie over inzichten. Wat is een inzicht? Hoe ontstaat een inzicht? En kun je dat dan stimuleren? Ik weet er alles van én ik gebruik die kennis graag om jouw bedrijf verder te helpen. Ik geloof er namelijk heilig in dat je het verst komt als jouw mensen zich vrij voelen om hun inzichten te delen; je gaat dan een broedplaats voor innovatie vormen.

Met kleine stapjes vooruit

Het is een misvatting dat een inzicht groot en wereldschokkend moet zijn. Een klein, simpel besef kan óók grote gevolgen hebben.

Wist je bijvoorbeeld dat de cd – jeweetwel, dat schijfje vol muziek uit de tijd voor Spotify – bijna het levenslicht niet gezien had? Het idee kreeg aanvankelijk geen akkoord van de managers, omdat zij dachten dat er niemand zat te wachten op een nieuwe schijf met het formaat van een lp en ruimte voor 18 uur muziek – dat was toen het idee. Tot er één persoon bij Philips tot het inzicht kwam dat het nieuwe product helemaal niet zo groot hoefde te zijn als de langspeelplaat. Kleiner was beter. De rest is geschiedenis. In de eerste 25 jaar na de introductie zijn er wereldwijd zo’n 200 miljard cd’s verkocht (alleen het album Thriller van Michael Jackson ging al 100 miljoen keer over de toonbank) én de cd bood bovendien inspiratie voor meer innovaties, zoals de dvd.

Geloof mij: bij Bye Bra stonden we ook niet iedere dag op de tafels te dansen, omdat we weer tot een briljant inzicht waren gekomen. Maar we werkten wél iedere dag hard om ons bedrijf – stap voor stap – groter, efficiënter en beter te maken. Alle kleine inzichten en slimme verbeteringen hebben uiteindelijk tot een uniek businessmodel geleid. Een succesvol businessmodel ook.

Theorie & inzicht

Er zijn twee factoren die bijdragen aan het creëren van inzichten:

Cognitieve schema’s (kennis). – een soort mindmaps in je brein – verschaffen de juiste kennis om een inzicht te creëren. Het ‘aha-moment’ moet namelijk in zekere zin voortbouwen op bestaande kennis in de hersenen. Hoe meer kennis, hoe beter!

Nieuwe informatie. Een inzicht is namelijk het moment waarop nieuwe informatie in de hersenen een nieuwe verbinding maakt met bestaande kennis. Dan gaat het spreekwoordelijke lampje branden: opeens begrijp je hoe iets in elkaar zit. Hoe meer nieuwe relevante informatie, hoe beter!

Komen bovenstaande variabelen bij elkaar, dan onstaat er een ‘vonk’. Die ‘vonk’ of het welbekende ‘aha-moment’ zet het hele proces in gang. Nu is de hamvraag voor jou natuurlijk: hoe onderscheid ik me met mijn bedrijf van mijn concurrenten? Ofwel: hoe creëer ik met mijn (nieuwe) inzichten competitief voordeel?

 

 

Je zwengelt het proces aan door opleiding (trainingen), advies en coaching enerzijds en ervaring anderzijds. Combineer dit met onderdelen van de succesformule en je gaat als startup zaken sneller, goedkoper, beter en eerder doen. Alles waar je dan weer niet goed in bent moet je uitbesteden, waarbij je wederom volgens de succesformule optimaliseert.

Daardoor ziet de ideale omgeving van een startup er in mijn ogen als volgt uit:

 

Ecosysteem Startup

 

Inzichten resulteren in ideeën en die vervolgens in dynamic capabilities. Als jij dynamic capabilities – vaardigheden om snel, creatief en adequaat met veranderende omstandigheden om te gaan – in huis hebt in jouw start-up, dan maak je een goede kans (Helfat et al. 2007)! Je moet daarnaast ook kansen zien én ze grijpen (sensing and seizing).

Een vruchtbaar ecosysteem om te groeien

Zowel in de theorie als in de praktijk zie ik dat organisaties met het juiste ecosysteem (die dus inzichten faciliteren) een unieke structuur ontwikkelen. Het worden dynamische bedrijven; winnaars die hun eigen kracht kennen én die efficiënt inzetten om zich te onderscheiden van hun concurrentie.

Natuurlijk kun én hoef je binnen een (opstartend) bedrijf niet met alle ideeën en inzichten (direct) wat te doen, maar als je er in ieder geval voor openstaat creëer je een vruchtbaar ecosysteem. Al snel ontwikkel je voelsprieten voor de écht goede ideeën en ga je kansen herkennen. Dát is die vonk. Het ‘aha-moment’ waar ik altijd naar zoek.

Investeer in het ecosysteem van een startup

Een business angel die bij je past

Je merkt: ik ben ervan overtuigd dat er altijd ruimte is om te groeien, als je inzichten de ruimte geeft. Sterker nog, het is een mindset die voor jouw start-up een bepalende factor zou moeten zijn als je bepaalt met welke ondernemer, business angel of incubator je in zee gaat.

Persoonlijk streef ik ernaar een business angel te zijn die dat ecosysteem creëert waar inzichten zorgen voor verbeteringen. Dit staat haaks op de kantoortuinen, generieke trainingen en algemeen adviseurs die bij veel incubators te vinden zijn.

Hoe ik dan te werk ga? Dat vertel ik je graag persoonlijk. Een tipje van de sluier: ik neem een actieve rol indien jij mij nodig hebt. Ga je voor het eerst naar een tradeshow? Dan ben ik geen adviseur-op-afstand die om een rapportage vraagt en zelfs geen toeschouwer. Ik sta naast je op de beursvloer – indien jij dat wilt. Maar, jij blijft natuurlijk wel de ondernemer van je eigen bedrijf.

Wil jij samen met mij succes in het DNA van jouw start-up verweven? Neem direct contact met mij op voor een persoonlijke kennismaking.

 

Contact