Corporate Incubators

CORPORATE INCUBATORS

Je bent een (startende) ondernemer in hart en nieren. Barst van de ideeën. En niet te vergeten, energie. Je denkt aan de toekomst en kunt niet wachten om jouw doelgroep kennis te laten maken met datgene wat jij aanbiedt. Het enige waaraan je een tekort hebt, is voldoende startkapitaal en ervaring. Is een corporate incubator wat voor jou misschien?

Veel grote bedrijven bieden tegenwoordig een incubator programma aan. Zelfs pensioenfondsen en advocatenkantoren (!?) (edit: dit programma is reeds opgeheven). Ondernemende startups kiezen er steeds vaker voor om hun vleugels uit te slaan onder een grote naam. Het voelt veilig, want zij hebben het per slot van rekening al gemaakt. Wat startups vaak niet weten is dat rasondernemers en managers twee werelden van verschil zijn. Dat er in deze hiërarchische, risicomijdende organisaties weinig ondernemende spirit zit, wordt helaas vaak over het hoofd gezien.

Massa is kassa

In een groot en hip kantoorpand zit je met verschillende startups bij elkaar. Onder de veilige vleugels van een corporate. Er worden diverse trainingen aangeboden die alle startups moeten helpen om te groeien. Hier bevindt zich direct het eerste probleem. Iedere startup is anders. Training en advies dient 100% op jouw startup aan te sluiten. Algemene trainingen die niet op maat gemaakt zijn voor jouw startup met jouw specifieke activiteit is om die reden dan ook veel minder effectief.

Tip: Zorg dat de toegevoegde waarde relevant is.

Een incubatorafdeling van een corporate is niet altijd ingericht om juist jouw startup tot een gegarandeerd succes te maken. Het idee is soms, om door middel van een generiek incubator-programma zoveel mogelijk startups aan te trekken. Hiermee maximaliseert de corporate de kans op één succesverhaal. Wedden op meer dan één paard; dat is het idee erachter. Goed voor de corporate, maar niet voor jou.

Tip: Zorg dat jouw bedrijf echt bij de incubator past.

 

incubator verdienmodel met veel startups

 

Wat jij wel nodig hebt?
Een omgeving die jouw startup op nummer 1 zet. De juiste trainingen aanbiedt en meedenkt in kansen. Die jou pusht en aanmoedigt om – wanneer nodig – die sprong in het diepe te nemen.

Tip: Laat je niet verblinden door de omvang van een incubator en de successen die zij reeds hebben bereikt. Jouw startup verdient persoonlijke aandacht. Juist het ecosysteem is een vitaal onderdeel om een startup succesvol te laten groeien. In een artikel dat ik eerder publiceerde, vertel ik je er meer over.

 

Corporate cultuur

Binnen een corporate heerst een cultuur van risico vermijdend gedrag. Toestemming vragen in plaats van kansen pakken. Vergaderen in plaats van actie ondernemen. Politiek verantwoord gedrag vertonen in plaats van een out of the box mentaliteit.

En dan heb ik het nog niet eens over de managers binnen een corporate. Managers die functioneren door Excel sheets, vergaderingen, rapporteren en toestemming vragen. Begrijp me niet verkeerd. Structuur is nodig. Maar tijdens een startupfase is het belangrijk kansen direct te benutten, ideeën uit te voeren en te mogen experimenteren. Een omgeving die je de ruimte geeft om te kunnen groeien en die je vrijlaat om nieuwe dingen te proberen.

Voor ieder idee toestemming vragen en verantwoording moeten afleggen, belemmert het creatieve proces. Helaas dien jij in ruil voor de investering die je startup heeft ontvangen de corporate van alles op de hoogte te houden. En dat kost tijd. Geld. En in het ergste geval mis je er kansen door.

Tip: Als je voor een incubator kiest onder de vleugels van een bedrijf, zorg dan goed dat jouw vrijheden gewaarborgd zijn!

 

 

De kracht van een startup

Een grote organisatie functioneert optimaal wanneer werknemers doen wat er van hen gevraagd wordt. Iedere werknemer weet wat zijn of haar taak is binnen het bedrijf en wat zijn/haar aandeel is binnen het gehele proces. Er heerst een slaafse cultuur en dat is prima.

Voor een startup is dezelfde omgeving echter dodelijk. Het is een illusie om te denken dat de cultuur van een corporate jouw startup niet zal beïnvloeden als je er middenin zit. Je dient je aan vele regels te houden en wordt bovendien continue omringd met risicomijdend gedrag. Het beïnvloedt jouw denken. Niet doen dus!

Wat heeft jouw startup nodig? 
Een dynamische omgeving waarin je wordt gemotiveerd out of the box te denken en je dromen na te jagen.

En.. onderschat vooral plezier niet. Je haalt het meeste uit werknemers als ze met een lach het kantoor binnenstappen én vertrekken!

 

startup kantoor

 

Vergeet langzaam niet!

Marcel, vergeet niet om te vermelden dat het langzaam gaat!”
Dat is wat ik toegeworpen kreeg toen ik een manager over dit artikel vertelde.

De snelheid van een corporate is langzaam. Letterlijk, langzaam. Vraag aan iemand die bij een corporate werkt of zijn laptop naar behoren functioneert en er is een grote kans dat hij of zij zal beginnen over de traagheid ervan vanwege de verplichte software die erop staat.
Waarom zij geen andere computer aanschaffen? Omdat de aanvraag van een nieuwe laptop o.a. via de IT-afdeling gaat. Tussen het aanvragen van een nieuwe laptop en het daadwerkelijk verkrijgen ervan zit veel tijd. Bij een startup heb je binnen enkele uren een nieuwe laptop. Het enige dat je hoeft te doen, is naar de winkel te lopen.

Zo bestelde ik bij Bye Bra binnen drie dagen een presentatiedisplay. Toen ik bij een multinational werkzaam was, duurde dit 5 maanden, omdat verschillende afdelingen de zaken met elkaar moesten afstemmen en toestemming nodig hadden van hogere hand. Een corporate cultuur en de daarin gevestigde corporate incubator is zoals een rivier. Aan de oppervlakte kan het rustig lijken, totdat je tegen de stroming in probeert te zwemmen.

 

corporate cultuur

 

Wat heeft jouw startup nodig? Een omgeving zonder verplichte software-systemen, afstemrondes, strikte budgetten en onnodig dure partners. Zaken regelen is hierdoor veel eenvoudiger waardoor je tijd bespaart en kunt doorpakken. Realiseer je dat tijd verspillen gelijk staat aan het verliezen van inkomsten. Als jouw product interessant is, dan gaan de deuren die de corporate voor jou open kan maken toch wel open.

Tip: Kies voor een incubator waar de lijntjes écht kort zijn met een hoge mate van autonomie.

Goedkoop is duurkoop

Sommige startups kiezen voor een samenwerking met een corporate incubator en de bijkomende corporate schil, omdat er raakvlakken zijn met betrekking tot de activiteiten van hun startup. Een advocatenkantoor levert juridisch advies, een logistiek specialist importeert en exporteert én een bedrijf met een grote social media- en marketingafdeling kan jou helpen met de online strategie. In eerste instantie lijkt dit een slimme zet. In de realiteit blijkt niets echter minder waar.

De zogenoemde gratis voordelen blijken toch niet zo waardevol wanneer jouw bedrijf groeit. Vaak zijn het voordelen die op de korte termijnen kostenbesparend werken, maar waarvan je op de lange termijn toch liever zelf de rekening had betaald.

Daarnaast zien startups die zich bij advocatenkantoren vestigen dat de advocaten hun uren gewoon schrijven. Zij zullen de werkzaamheden die ze voor jou verrichten op het interne budget factureren, net zoals de consultants en accountants. Tevens zie ik dat deze interne prijzen soms onnodig hoog zijn in vergelijking met marktprijzen. Dit klinkt vreemd, maar de verklaring is eigenlijk heel logisch.

Tip: Begrijp vooraf hoe de kostenstructuur in elkaar steekt van een incubator.

Het budget sijpelt weg

Wanneer een startup samen met een corporate incubator begint, is er meestal sprake van een budget waar een deel (verplicht) afgenomen moet worden bij de corporate schil. Hoe eerder dit budget op is, hoe eerder er door de corporate geld opgehaald kan worden. Stort de corporate in het geval van een lege budgetpot geld bij en kan de startup ondernemer dat niet, dan worden de aandelen van de ondernemers relatief minder waard. Dit noemen we dilluting. De declarabele uren vanuit jouw budget gaan naar de corporate, wat voor de corporate min of meer ‘broekzak vestzak’ betekent.

Kortom: hoe hoger de interne facturen zijn, hoe eerder jouw budgetpot leeg is, waarna de discussie omtrent de aandelen kan starten. Oppassen dus!

Wat heeft jouw startup nodig? Een markt waarin jij niet verplicht bent om de middelen af te nemen bij de corporate die de incubator faciliteert. Je dient de ruimte te krijgen om zelf je advocaat, accountant, consultants en dergelijken uit te kiezen, ook wanneer deze zich niet binnen de corporate bevinden.

Vraag jezelf af: Moet een startup bij een corporate aansluiten vanwege kostenbesparingen op korte termijn?

Tip: Extra kapitaal nodig? Stel voor om dit als achtergestelde lening in te brengen.

Het recept: een flexibele schil met een groeiondernemer

Een ecosysteem creëren waarin de startup een flexibele schil van middelen en bronnen om zich heen verzamelt, zodat de organisatie zo flexibel mogelijk kan opereren en het binnenhalen van relevante informatie wordt gemaximaliseerd; ik ben er een groot voorstander van!

 

Groeiondernemer start-up incubator

 

Een startup die snel groeit, heeft ieder jaar andere behoeften. Een rigide corporate incubator levert in dit geval een belemmerend ecosysteem. Kiezen voor een ecosysteem dat naadloos aansluit op de behoeftes van dat moment is verstandiger, omdat groei en innovatie erdoor worden gefaciliteerd en gestimuleerd.

Tip:
Vraag jezelf continue af wat jouw startup nodig heeft om te groeien:

  • Is een corporate incubator met een hippe kantoortuin die gevuld is met andere bedrijven die zich met hele andere zaken bezighouden, wel echt zo waardevol voor jouw startup? Of zullen ze jouw werknemers voornamelijk afleiden?
  • Dragen de adviseurs binnen een incubator die generiek startups adviseren wel zoveel specialistische kennis bij?
  • Heb je baat bij een algemeen trainingsprogramma die op iedere startup van toepassing is?
  • Zou een budget waarmee jij kennis en trainingen kunt inkopen misschien effectiever zijn?

Tip: De focus op een persoonlijke aanpak, dat is wat belangrijk is. Bekijken welke kennis jouw startup nodig heeft.

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je interesse in een samenwerking? Aarzel niet om mij dan te bellen of te mailen.

 

Contact